МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
20.08.2013 |
м. Київ |
N 507 |
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
22 серпня 2013 р. за N 1460/23992
Про затвердження уніфікованої форми акта, який складається за результатами перевірок суб'єктів господарювання у частині дотримання ветеринарно-санітарних вимог для потужностей (об'єктів) з виробництва продуктів бджільництва
Відповідно до статті 5 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", підпункту 76.8 пункту 76 Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2013 року N 128,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити уніфіковану форму акта перевірки дотримання суб'єктами господарювання ветеринарно-санітарних вимог для потужностей (об'єктів) з виробництва продуктів бджільництва (далі - акт перевірки), що додається.
2. Департаменту тваринництва (Гетя А. А.) забезпечити у встановленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України (Горжеєв В. М.):
1) застосовувати акт перевірки, затверджений цим наказом, під час здійснення всіх видів заходів державного нагляду (контролю);
2) під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) здійснювати перевірку виключно тих питань, які містить акт перевірки. Перевірка питань, що не включені до акта перевірки, забороняється;
3) під час здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) здійснювати перевірку виключно тих питань, що є підставою для здійснення такої позапланової перевірки та які зазначені у відповідному наказі про проведення позапланової перевірки.
4. Цей наказ набирає чинності через три місяці з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Бісюка І. Ю.
Міністр |
М. В. Присяжнюк |
ПОГОДЖЕНО: |
|
Голова Державної служби |
М. Ю. Бродський |
Голова Державної ветеринарної |
В. М. Горжеєв |
Міністр охорони |
Р. Богатирьова |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України
20.08.2013 N 507
Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
22 серпня 2013 р. за N 1460/23992
ДЕРЖАВНА
ВЕТЕРИНАРНА ТА ФІТОСАНІТАРНА
СЛУЖБА УКРАЇНИ
01001, Київ, вул. Б. Грінченка, 1, телефон: (044) 279-12-70, факс: (044) 279-48-83, www.vet.gov.ua _____________________________________________________________________________________ |
АКТ
ПЕРЕВІРКИ ДОТРИМАННЯ СУБ'ЄКТАМИ ГОСПОДАРЮВАННЯ ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНИХ ВИМОГ ДЛЯ ПОТУЖНОСТЕЙ (ОБ'ЄКТІВ) З ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКТІВ БДЖІЛЬНИЦТВА
від "___" ____________ року N ___
_____________________________________________________________________________________ Перевірено: ___________________________________________________________________________ |
ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ЗДІЙСНЮВАНОЇ ТА РАНІШЕ ЗДІЙСНЕНИХ ПЕРЕВІРОК
Розпорядчі документи щодо здійснюваної перевірки |
Тип здійснюваної перевірки |
Наказ від |
|
Початок перевірки |
Завершення перевірки |
||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
число |
місяць |
рік |
години |
хвилини |
число |
місяць |
рік |
години |
хвилини |
Особи, що беруть участь у перевірці: Посадові та/або уповноважені особи потужності, треті особи: _________________________________ Дані щодо останніх проведених перевірок: |
Планова |
Позапланова |
|
|
|
|
ПИТАННЯ, ЩО ПІДЛЯГАЮТЬ ПЕРЕВІРЦІ
N |
Питання, що підлягають перевірці |
Так1 |
Ні2 |
НВ3 |
НП4 |
Нормативне обґрунтування |
1 |
Загальні питання |
|||||
1.1 |
Вимоги, які містяться в наданих приписах, розпорядженнях або інших розпорядчих документах щодо усунення порушень, виявлених попередньою перевіркою, виконано |
|
|
|
|
Стаття 8 ЗУ N 877-V |
1.2 |
Дійсний експлуатаційний дозвіл у наявності |
|
|
|
|
Стаття 22 ЗУ N 771/97-ВР, стаття 50 ЗУ N 2498-XII |
2 |
Загальні ветеринарно-санітарні вимоги до території, виробничих, допоміжних та побутових приміщень та їх облаштування |
|||||
2.1 |
Територія потужності (об'єкта) огороджена |
|
|
|
|
Пункт 2.1 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.2 |
Сторонні особи на території потужності (об'єкті) відсутні, їх вхід у виробничі зони заборонений та унеможливлений |
|
|
|
|
Пункт 2.6 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.3 |
Транспортні засоби, не пов'язані із обслуговуванням потужності (об'єкта), на території потужності (об'єкті) відсутні, їх в'їзд заборонений |
|
|
|
|
Пункт 2.6 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.4 |
Тимчасові будівлі та/або споруди на території виробничої зони потужності (об'єкта) відсутні |
|
|
|
|
Пункт 2.6 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.5 |
Під'їзні шляхи, дороги, доріжки для пішоходів, розвантажувальні майданчики мають: |
|
|
|||
1) |
тверде рівне покриття, легкодоступне для миття та дезінфекції |
|
|
|
|
Пункт 2.2 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
водостік, який забезпечує відведення атмосферних, талих вод та вод від змиву майданчиків у каналізацію й очисні споруди |
|
|
|
|
Пункт 2.2 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.6 |
На території потужності (об'єкта) дерева та кущі, які при цвітінні виділяють пух, волокнисте або пухнасте насіння, що призводить до забруднення обладнання та/або продуктів, відсутні |
|
|
|
|
Пункт 2.3 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.7 |
Територія потужності (об'єкта) чиста |
|
|
|
|
Пункт 2.4 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.8 |
Розташування виробничих приміщень та допоміжних складських приміщень забезпечує: |
|
|
|||
1) |
поточність технологічних процесів, що виключає перетинання потоків сировини та готових продуктів |
|
|
|
|
Пункт 2.13 розділу II, пункт 6.2 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
можливість проведення миття, прибирання та дезінфекції |
|
|
|
|
Пункт 2.13 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.9 |
Будівельні та інші господарські матеріали захищені від атмосферних опадів, пилу |
|
|
|
|
Пункт 2.7 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.10 |
Водонепроникні сміттєві контейнери (бачки) з кришками, що щільно закриваються: |
|
|
|||
1) |
наявні |
|
|
|
|
Пункт 2.8 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
розташовані на огороджених майданчиках під укриттям на відстані не менше ніж 25 метрів від виробничих та складських приміщень |
|
|
|
|
Пункт 2.8 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.11 |
Контейнери, що використовуються для небезпечних речовин, відповідним чином позначені (марковані) |
|
|
|
|
Пункт 2.9 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.12 |
Видалення сміття із контейнерів проводиться при заповненні не більше ніж 2/3 об'єму (але не рідше одного разу на три дні). Контейнери та майданчик після прибирання миються та дезінфікуються |
|
|
|
|
Пункт 2.10 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.13 |
Миття переносних сміттєзбірників проводиться на майданчиках або у приміщеннях з гарячою та холодною водою, обладнаних трапом для видалення змивних вод |
|
|
|
|
Пункт 2.10 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.14 |
Видалення відходів і сміття із сміттєзбірників проводиться спеціальним транспортом. Перевезення продуктів бджільництва здійснюється іншим транспортом, ніж той, що використовується для видалення відходів і сміття |
|
|
|
|
Пункт 2.11 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.15 |
Поверхні стін, перегородок та підлоги виготовлені з нетоксичних та водостійких матеріалів, що дає можливість проведення вологого прибирання та дезінфекції |
|
|
|
|
Пункт 2.14 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.16 |
Стіни, стеля і перегородки мають гладку поверхню до висоти, необхідної для виконання відповідних робіт |
|
|
|
|
Пункт 2.15 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.17 |
Панелі виробничих приміщень на висоту не менше 1,8 м покриті матеріалами, дозволеними центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я |
|
|
|
|
Пункт 2.15 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.18 |
На стелі та стінах немає відбитої штукатурки, проявів плісняви |
|
|
|
|
Пункт 2.17 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.19 |
Підлоги в усіх виробничих, складських та допоміжних приміщеннях: |
|
|
|||
1) |
міцні |
|
|
|
|
Пункт 2.18 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
виготовлені з вологовідштовхувального та хімічно стійкого матеріалу |
|
|
|
|
Пункт 2.18 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3) |
мають гладку, без щілин, зручну для очищення та миття поверхню |
|
|
|
|
Пункт 2.18 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
4) |
мають відповідні ухили від робочих місць до стічних жолобів
|
|
|
|
|
Пункт 2.18 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.20 |
Усі обличковані або пофарбовані стіни миються та дезінфікуються в міру забруднення (але не рідше одного разу на тиждень) |
|
|
|
|
Пункт 2.19 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.21 |
Стеля і підвісна арматура оброблені у спосіб, що зменшує накопичення конденсату, бруду, появу плісняви, відпадання частинок конструкції |
|
|
|
|
Пункт 2.20 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.22 |
Вікна та інші отвори збудовані у спосіб, що запобігає накопиченню бруду |
|
|
|
|
Пункт 2.21 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.23 |
Вікна: |
|
|
|||
1) |
які є зовнішніми - обладнані (за потреби) захисними сітками від комах, що легко знімаються для чищення та миття |
|
|
|
|
Пункт 2.21 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
які у відкритому положенні можуть призвести до забруднення під час виробництва, тримаються зачиненими |
|
|
|
|
Пункт 2.21 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3) |
мають ціле скло |
|
|
|
|
Пункт 2.22 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.24 |
Двері мають гладку та водостійку поверхню, легко чистяться, а також дезінфікуються там, де необхідно |
|
|
|
|
Пункт 2.23 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.25 |
З метою запобігання перехресному забрудненню: |
|
|
|||
1) |
виробничі приміщення з приймання та попередньої обробки сировини відокремлені від виробничих приміщень з виготовлення готових продуктів |
|
|
|
|
Пункт 2.24 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
ділянка для приймання сировини відокремлена від приміщення для зберігання продуктів бджільництва |
|
|
|
|
Пункт 2.26 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3) |
приміщення для переливання, змішування та фасування продуктів бджільництва відокремлені від ділянки для зберігання готових продуктів і тари |
|
|
|
|
Пункт 2.29 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
4) |
виробнича лабораторія розташована у відокремленому приміщенні |
|
|
|
|
Пункт 2.31 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
5) |
декристалізація (розпускання) меду здійснюється у відокремлених приміщеннях |
|
|
|
|
Пункт 6.7 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.26 |
Ремонтні роботи, дезінфекція, занесення у виробниче приміщення металевих та скляних предметів, ароматичних речовин здійснюються в інший час, ніж виробництво готових продуктів |
|
|
|
|
Пункт 6.13 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.27 |
Виробничі, складські, допоміжні приміщення при вході обладнані: |
|
|
|||
1) |
пристроями для чищення взуття |
|
|
|
|
Пункт 2.25 розділу II, пункт 8.8 розділу VIII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
килимками, змоченими дезінфекційним розчином |
|
|
|
|
Пункт 2.25 розділу II, пункт 8.8 розділу VIII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.28 |
Кожне виробниче приміщення має: |
|
|
|||
1) |
змішувач і крани з розрахунку один кран на 500 кв. м площі |
|
|
|
|
Пункт 2.30 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
умивальники розташовані біля входу у виробниче приміщення, а також в інших зручних для користування ними місцях на відстані не більше 15 м від робочого місця |
|
|
|
|
Пункт 2.30 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.29 |
Умивальники для миття рук обладнані: |
|
|
|||
1) |
безконтактними змішувачами холодної та гарячої води |
|
|
|
|
Пункт 2.30 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
милом, щітками |
|
|
|
|
Пункт 2.30 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3) |
електрорушниками або рушниками разового використання |
|
|
|
|
Пункт 2.30 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.30 |
Туалети не мають прямого входу до виробничих приміщень і обладнані змивними бачками з педалями |
|
|
|
|
Пункт 2.35 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2.31 |
Шлюзові кімнати перед туалетами обладнані: |
|
|
|||
1) |
вішалками для санітарного одягу |
|
|
|
|
Пункт 2.35 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
безконтактними змішувачами холодної та гарячої води, рукомийниками для миття рук |
|
|
|
|
Пункт 2.35 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3) |
мийними засобами, дезінфекційними засобами із дозаторами |
|
|
|
|
Пункт 2.35 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
4) |
електрорушниками або рушниками разового використання |
|
|
|
|
Пункт 2.35 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3 |
Ветеринарно-санітарні вимоги до водопостачання та каналізації |
|||||
3.1 |
Потужності (об'єкти) для виробничих і технологічних потреб питною водою забезпечуються постійно |
|
|
|
|
Пункт 3.1 розділу III Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3.2 |
Схеми водопровідної та каналізаційної мережі потужностей (об'єктів) є у наявності |
|
|
|
|
Пункт 3.2 розділу III Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3.3 |
Водопроводи технічної та питної води відокремлені один від одного. Точки забору води мають написи: "Вода питна", "Вода технічна" |
|
|
|
|
Пункт 3.3 розділу III Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
4 |
Ветеринарно-санітарні вимоги до освітлення, опалення та вентиляції |
|||||
4.1 |
Приміщення забезпечені природним або штучним освітленням, що дозволяє виконувати технологічні процеси |
|
|
|
|
Пункт 4.1 розділу IV Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
4.2 |
Освітлювальні прилади: |
|
|
|
|
|
1) |
мають захисні решітки, плафони, які запобігають випадінню ламп та скла, з метою недопущення потрапляння осколків у харчові продукти |
|
|
|
|
Пункт 4.2 розділу IV Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
утримуються в чистоті |
|
|
|
|
Пункт 4.2 розділу IV Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3) |
не розташовані безпосередньо над відкритим устаткуванням |
|
|
|
|
Пункт 4.4 розділу IV Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
4.3 |
Системи вентиляції та опалювання відповідають санітарним вимогам |
|
|
|
|
Пункт 4.6 розділу IV Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
4.4 |
У приміщеннях є належні та достатні засоби природної або механічної вентиляції. Повітря циркулює з чистої до забрудненої зони |
|
|
|
|
Пункт 4.7 розділу IV Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
4.5 |
Забезпечено безперешкодний доступ: |
|
|
|||
1) |
у системах вентиляції безперешкодний доступ до фільтрів та інших частин з метою очищення або заміни забезпечено |
|
|
|
|
Пункти 4.8, 4.9 розділу IV Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
прилади опалення мають рівну поверхню, є доступними для огляду, чищення та ремонту |
|
|
|
|
Пункти 4.8, 4.9 розділу IV Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
5 |
Ветеринарно-санітарні вимоги до технологічного обладнання, інвентарю |
|||||
5.1 |
Технологічне обладнання, прилади, інвентар, інструменти, що контактують з харчовими продуктами, виготовлені з матеріалів, що дозволені для контакту з харчовими продуктами, підтримуються у належному стані, ефективно очищуються та дезінфікуються |
|
|
|
|
Пункт 4 частини другої статті 27 ЗУ N 771/97-ВР, пункти 5.2, 5.5, 5.7 розділу V Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
5.2 |
Обладнання, прилади, інвентар, інструменти (де це необхідно) мають належні вимірювальні засоби для контролю за їх роботою |
|
|
|
|
Пункт 5.3 розділу V Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
5.3 |
Прилади для контролю за температурними режимами, що розташовані у камері розігріву меду, мають оправу, яка захищає їх від механічних пошкоджень |
|
|
|
|
Пункт 2.28 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
5.4 |
Робочі поверхні, що контактують з харчовими продуктами, гладкі (виготовлені з вологостійких матеріалів), без щілин та щербин, виступаючих болтів або клепок, корозійностійкі, легко чистяться, миються та дезінфікуються, доступні для огляду |
|
|
|
|
Пункти 5.6, 5.8 розділу V Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
5.5 |
Для зважування сировини і готових продуктів використовуються різні ваги |
|
|
|
|
Пункт 5.10 розділу V Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
6 |
Ветеринарно-санітарні вимоги до технологічних процесів |
|||||
6.1 |
Організація технологічних процесів на всіх етапах виробництва (від надходження сировини до зберігання готових продуктів) забезпечує: |
|
|
|||
1) |
регулювання технологічних потоків |
|
|
|
|
Пункт 6.1 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
режими температури та вологи |
|
|
|
|
Пункт 6.1 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3) |
захист сировини та готових продуктів від забруднення та потрапляння в них сторонніх предметів, речовин |
|
|
|
|
Пункт 6.1 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
6.2 |
Вироблені або заготовлені з метою реалізації продукти бджільництва пройшли ветеринарно-санітарну експертизу |
|
|
|
|
Стаття 19 ЗУ N 1492-III |
6.3 |
Продукти бджільництва (сировина) відповідають показникам безпечності та супроводжуються ветеринарними документами (ветеринарними довідками або ветеринарними свідоцтвами) |
|
|
|
|
Пункт 6.3 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
6.4 |
Готові продукти відповідають показникам безпечності та супроводжуються ветеринарними документами (ветеринарними довідками або ветеринарними свідоцтвами) |
|
|
|
|
Пункт 6.3 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
6.5 |
Використовуються тільки ті допоміжні матеріали, які зареєстровані для використання в Україні |
|
|
|
|
Пункт 6.3 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
6.6 |
Тара, у якій сировина (мед) доставляється на потужність (об'єкт), перед переміщенням її в камери розігріву меду миється |
|
|
|
|
Пункт 6.6 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
6.7 |
Підготовка сировини до виробництва проводиться в окремому приміщенні (підготовче відділення) |
|
|
|
|
Пункт 6.15 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
6.8 |
Змішування (купажування) продуктів бджільництва проводиться з дотриманням технологічних інструкцій |
|
|
|
|
Пункт 6.12 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
6.9 |
Температура та вологість повітря перевіряються за показниками контрольно-вимірювальних приладів та записуються у відповідні журнали у: |
|
|
|||
1) |
приміщеннях для зберігання продуктів бджільництва як сировини |
|
|
|
|
Пункт 6.19 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
камері розігріву меду |
|
|
|
|
Пункт 6.19 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3) |
приміщенні для зберігання готових продуктів |
|
|
|
|
Пункт 6.19 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
6.10 |
Продукти (санітарний брак), що впали на підлогу, складаються у спеціальну тару з написом "Санітарний брак" |
|
|
|
|
Пункт 6.17 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
6.11 |
Упаковка готових продуктів не пошкоджена, не забруднена та має чітке маркування |
|
|
|
|
Пункт 6.22 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
6.12 |
Розтарювання тари споживчої, пакувальних та інших допоміжних матеріалів здійснюється поза виробничими приміщеннями |
|
|
|
|
Пункт 6.20 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
7 |
Ветеринарно-санітарні вимоги до транспортування та зберігання продуктів бджільництва |
|||||
7.1 |
Транспортні засоби для внутрішнього користування, внутрішньоцехова тара, індивідуальні інструменти, інвентар для прибирання закріплені за кожною окремою дільницею цеху за видами сировини, готових продуктів і відповідним чином промарковані |
|
|
|
|
Пункт 7.1 розділу VII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
7.2 |
Засоби для транспортування та/або контейнери, що використовуються для перевезення харчових продуктів, перебувають у справному і належному стані, що дозволяє захистити харчові продукти від забруднення |
|
|
|
|
Пункт 7.2 розділу VII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
7.3 |
Засоби транспортування та/або контейнери, які використовувалися для перевезення нехарчових продуктів або для перевезення інших харчових продуктів, чистяться, миються та дезінфікуються після кожного перевезення таких вантажів |
|
|
|
|
Пункт 7.3 розділу VII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
7.4 |
У засобах транспортування та/або контейнерах харчові продукти розміщуються у спосіб, що мінімізує ризик забруднення |
|
|
|
|
Пункт 7.4 розділу VII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
7.5 |
При транспортуванні готових продуктів умови транспортування та зберігання дотримуються, температурні режими контролюються |
|
|
|
|
Пункт 7.5 розділу VII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
7.6 |
Потужність (об'єкт) приміщеннями для зберігання сировини, готових харчових продуктів, тари, інших допоміжних матеріалів забезпечений. У зазначених приміщеннях відповідний температурний режим забезпечено, контроль за температурним режимом здійснюється |
|
|
|
|
Пункт 7.6 розділу VII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
7.7 |
Складські приміщення: |
|
|
|||
1) |
обладнані стелажами, піддонами для зберігання |
|
|
|
|
Пункт 7.7 розділу VII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
мають майданчики для розвантаження сировини і навантаження готових продуктів |
|
|
|
|
Пункт 7.7 розділу VII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3) |
устатковані навісами для захисту від атмосферних опадів |
|
|
|
|
Пункт 7.7 розділу VII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
7.8 |
Перевезення сировини виробничою територією проводиться в закритих ємностях |
|
|
|
|
Пункт 7.8 розділу VII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
7.9 |
Тара від атмосферних опадів, пилу захищена |
|
|
|
|
Пункт 2.7 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
7.10 |
Тара для готових продуктів чиста, суха, міцна, без стороннього запаху, зберігається на підставках у спеціально відведених сухих місцях |
|
|
|
|
Пункти 7.9, 7.10 розділу VII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
7.11 |
Тара з сировиною та тара з готовими продуктами розміщена на піддонах |
|
|
|
|
Пункт 6.16 розділу VI, пункт 7.11 розділу VII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
7.12 |
Готові продукти зберігаються з дотриманням режимів температури та вологи, передбачених технічною документацією та нормативно-правовими актами |
|
|
|
|
Пункт 6.18 розділу VI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
7.13 |
Допоміжні матеріали, ящики з готовими продуктами зберігаються на складах, в експедиціях на стелажах (палетах) на відстані 70 см від стін, штабелями з дотриманням між ними проходів |
|
|
|
|
Пункт 7.12 розділу VII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
8 |
Ветеринарно-санітарні заходи з миття та дезінфекції |
|||||
8.1 |
Обладнання, прилади та інвентар систематично піддаються чищенню, миттю і дезінфекції засобами, дозволеними центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я |
|
|
|
|
Пункт 8.1 розділу VIII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
8.2 |
Для прибирання і дезінфекції санвузлів застосовується спеціальний інвентар (відра, совки, щітки, ганчірки тощо), які: |
|
|
|||
1) |
відповідним чином марковані |
|
|
|
|
Пункт 8.15 розділу VIII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
зберігаються окремо від інвентарю, призначеного для прибирання інших приміщень |
|
|
|
|
Пункт 8.15 розділу VIII Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
9 |
Вимоги до проведення дезінсекції та дератизації |
|||||
9.1 |
Усі приміщення потужності (об'єкта) захищені від проникнення шкідників (комах, гризунів тощо) |
|
|
|
|
Пункт 2.38 розділу II, пункт 9.1 розділу IX Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
9.2 |
Для запобігання появі гризунів та комах санітарний режим території, виробничих, допоміжних та побутових приміщень дотримується |
|
|
|
|
Пункт 9.2 розділу IX Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
9.3 |
Приміщення, в яких проведено дезінсекцію, провітрюються до повного зникнення запаху |
|
|
|
|
Пункт 9.4 розділу IX Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
9.4 |
При появі гризунів застосовуються механічні способи їх знищення (верші, капкани, пастки тощо) |
|
|
|
|
Пункт 9.7 розділу IX Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
10 |
Вимоги до особистої гігієни |
|||||
10.1 |
Працівники потужності (об'єкта), а також водії-експедитори правила особистої гігієни виконують |
|
|
|
|
Пункти 10.2, 10.16 розділу X Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
10.2 |
До роботи допущено тільки тих осіб, які пройшли медичний огляд |
|
|
|
|
Пункти 10.3, 10.16 розділу X Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
10.3 |
Перевірка працівників на наявність гнійничкових захворювань шкіри із записом у відповідному журналі щодня проводиться |
|
|
|
|
Пункт 10.10 розділу X, пункт 11.1 розділу XI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
10.4 |
Вхід до виробничих приміщень здійснюється: |
|
|
|||
1) |
через санітарний пропускник |
|
|
|
|
Пункт 10.5 розділу X Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
тільки здоровими особами (які протягом останніх 5 діб не мали підвищення температури, виділень з носа та/або очей, розладу шлунково-кишкового тракту) |
|
|
|
|
Пункт 10.13 розділу X Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3) |
у санітарному одязі та взутті |
|
|
|
|
Пункт 10.11 розділу X Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
10.5 |
Заборона про перебування в санітарному одязі та/або спецвзутті на вулиці, винесення санітарного одягу та/або спецвзуття на вулицю дотримується. |
|
|
|
|
Пункти 10.8, 10.11 розділу X Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
10.6 |
Особи, що відвідують потужність (об'єкт) з метою контролю, допускаються на потужність (об'єкт) тільки в санітарному одязі та взутті, виданих на потужності (об'єкті). У санпропускнику резерв одягу та взуття зберігається |
|
|
|
|
Пункт 10.12 розділу X Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
10.7 |
Кожен працівник забезпечений щонайменше: |
|
|
|||
1) |
одним комплектом робочого одягу |
|
|
|
|
Пункт 10.7 розділу X, пункт 11.1 розділу XI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
2) |
двома комплектами санітарного одягу |
|
|
|
|
Пункт 10.7 розділу X, пункт 11.1 розділу XI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
3) |
спецвзуттям |
|
|
|
|
Пункт 10.7 розділу X, пункт 11.1 розділу XI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
4) |
рушниками |
|
|
|
|
Пункт 10.7 розділу X, пункт 11.1 розділу XI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
5) |
мийними засобами |
|
|
|
|
Пункт 10.7 розділу X, пункт 11.1 розділу XI Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
10.8 |
Особистий одяг зберігається окремо від робочого та санітарного. Чистий робочий та санітарний одяг зберігаються окремо від брудного в індивідуальних шафах |
|
|
|
|
Пункт 2.34 розділу II Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
10.9 |
На працівниках відсутній робочий та санітарний одяг, застібнутий шпильками, голками |
|
|
|
|
Пункт 10.9 розділу X Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
10.10 |
Слюсарі, електромонтери та інші працівники, які зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях, дотримуються вимог щодо перенесення інструментів у спеціальних закритих ящиках з ручками та вживають заходів щодо запобігання потраплянню сторонніх предметів у продукти |
|
|
|
|
Пункт 10.15 розділу X Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
10.11 |
У виробничих приміщеннях, де відбувається переливання меду та змішування інших продуктів бджільництва, перебуває виключно виробничий персонал |
|
|
|
|
Пункт 10.14 розділу X Ветеринарно-санітарних вимог наказу N 491 |
ПОРУШЕННЯ ВИМОГ ЗАКОНОДАВСТВА, ВИЯВЛЕНІ ПІД ЧАС ПЕРЕВІРКИ
N |
НА5, вимоги якого порушено |
Детальний опис виявленого порушення |
|
реквізити норми |
позначення НА6 |
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
УВАГА!
Ця частина акта перевірки (обведена чорною товстою лінією) заповнюється виключно посадовими та/або уповноваженими особами потужності!
Перелік питань для контролю дій перевіряючих
|
Цей акт перевірки складено у 2-х примірниках, один з яких надається під підпис про отримання посадовій або уповноваженій особі потужності (об'єкта), а інший залишається в органах Держветфітослужби України Підписи осіб, що брали участь у перевірці Посадові особи Держветфітослужби України: |
_____________________ |
____________ |
________________________ |
_____________________ |
____________ |
________________________ |
_____________________ |
____________ |
________________________ |
Посадові та/або уповноважені особи потужності, треті особи: |
||
_____________________ |
____________ |
________________________ |
_____________________ |
____________ |
________________________ |
_____________________ |
____________ |
________________________ |
Примірник цього акта перевірки на |
||
_____________________ |
____________ |
________________________ |
Відмітка про відмову від підписання посадовими та/або уповноваженими особами потужності, третіми особами цього акта перевірки _____________________________________________________________________________________ Пояснення до позначень, використаних у цьому акті перевірки: "Так1" - так, виконано, дотримано, відповідає, присутнє. "Ні2" - ні, не виконано, не дотримано, не відповідає, відсутнє. "НВ3" - не вимагається від потужності (об'єкта), що перевіряється / осіб, що здійснюють перевірку. "НП4" - не перевірялося на даній потужності (об'єкті). "НА5" - нормативно-правовий акт. "Позначення НА6" - умовне позначення нормативно-правового акта, яке має відповідати позначенню, вказаному у розділі "Нормативно-правові акти, на підставі яких складено акт перевірки та яким відповідають питання, передбачені цим актом перевірки". |
НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ, НА ПІДСТАВІ ЯКИХ СКЛАДЕНО АКТ ПЕРЕВІРКИ ТА ЯКИМ ВІДПОВІДАЮТЬ ПИТАННЯ, ПЕРЕДБАЧЕНІ ЦИМ АКТОМ ПЕРЕВІРКИ
N |
Позначення НА6 |
Назва НА5 |
Затверджено |
|
вид документа та назва органу |
дата та номер документа |
|||
1 |
Закони України |
|||
1.1 |
ЗУ N 2498-XII |
Про ветеринарну медицину |
Закон України |
від 25 червня 1992 року N 2498-XII |
1.2 |
ЗУ N 771/97-ВР |
Про безпечність та якість харчових продуктів |
Закон України |
від 23 грудня 1997 року N 771/97-ВР |
1.3 |
ЗУ N 1492-III |
Про бджільництво |
Закон України |
від 22 лютого 2000 року N 1492-III |
1.4 |
ЗУ N 877-V |
Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності |
Закон України |
від 05 квітня 2007 року N 877-V |
2 |
Накази Мінагрополітики |
|||
2.1 |
Ветеринарно-санітарні вимоги |
Про затвердження Ветеринарно-санітарних вимог для потужностей (об'єктів) з виробництва продуктів бджільництва |
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України |
від 08 серпня 2012 року N 491, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 31 серпня 2012 року за N 1469/21781 |
Директор Департаменту |
А. А. Гетя |