Головна сторінка бізнес-порталу "Леонорм"

LeoMetr 2

Пропонуємо Вам завантажити каталог інформаційних продуктів, видань, баз даних та послуг виробництва НІЦ "ЛЕОНОРМ" на 2023-2024 роки станом на 01.10.2023 р.  З 01.08.2023 р. в НІЦ "ЛЕОНОРМ" орієнтовна вартість 1 сторінки паперової офіційної копії стандарту = 54.90 грн. включно з ПДВ.

КОНТАКТИ НОВИНИ РЕЄСТРАЦІЯ МАГАЗИН НОРМАТИВНІ АКТИ ПОШУК (RUS)

 

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ

17.10.2022

м. Київ

N 795

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
02 листопада 2022 р. за N 1356/38692

Про затвердження Вимог до екстрактів кави та екстрактів цикорію

Відповідно до абзацу сьомого частини першої статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пунктів 914 і 915 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однією сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року N 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року N 124,

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Вимоги до екстрактів кави та екстрактів цикорію, що додаються.

2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.

4. Установити, що надання на ринку екстрактів кави та екстрактів цикорію, що введені або будуть уведені в обіг до 01 січня 2026 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності всім чи окремим положенням Вимог, затверджених цим наказом, до закінчення мінімального терміну їх придатності.

5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

 

Міністр

Микола СОЛЬСЬКИЙ

ПОГОДЖЕНО:

 

Т. в. о. Голови
Державної служби України
з питань безпечності харчових
продуктів та захисту споживачів

Андрій ЛОРДКІПАНІДЗЕ

Перший віце-прем'єр-міністр України -
Міністр економіки України

Юлія СВИРИДЕНКО

Міністр охорони
здоров'я України

Віктор ЛЯШКО

Голова Державної
регуляторної служби України

Олексій КУЧЕР

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України
17 жовтня 2022 р. N 795

ВИМОГИ
до екстрактів кави та екстрактів цикорію

1. Ці Вимоги поширюються на показники та/або властивості екстрактів кави та екстрактів цикорію, визначених у пункті 3 цих Вимог, для забезпечення належної поінформованості споживачів через маркування та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.

2. Ці Вимоги застосовуються до екстрактів кави та екстрактів цикорію, призначених для споживання людиною, за винятком харчового продукту з назвою "caf  torrefacto soluble" ("кафе торрефакто солубле").

3. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях:

1) екстракт кави, розчинний екстракт кави, розчинна кава або швидкорозчинна кава (далі - екстракт кави) - концентрований харчовий продукт, отриманий шляхом екстрагування з обсмажених кавових зерен із використанням лише води як екстрагента, без будь-якого процесу гідролізу, пов'язаного з додаванням кислоти чи основи.

Екстракт кави повинен містити лише розчинні та ароматичні речовини з кавових зерен, виняток становлять нерозчинні речовини та нерозчинні олії, що містяться в кавових зернах та які технічно неможливо видалити;

2) екстракт цикорію, розчинний цикорій або швидкорозчинний цикорій (далі - екстракт цикорію) - концентрований харчовий продукт, отриманий шляхом екстрагування з очищеного, висушеного та обсмаженого коріння цикорію звичайного Cichorium Intybus L. з використанням лише води як екстрагента, без будь-якого процесу гідролізу, пов'язаного з додаванням кислоти чи основи;

3) пастоподібний екстракт кави - харчовий продукт, у якому вміст екстракту кави в перерахунку на сухі речовини повинен становити від 70 % до 85 % маси харчового продукту;

4) пастоподібний екстракт цикорію - харчовий продукт, у якому вміст екстракту цикорію в перерахунку на сухі речовини повинен становити від 70 % до 85 % маси харчового продукту;

5) рідкий екстракт кави - харчовий продукт, у якому вміст екстракту кави в перерахунку на сухі речовини повинен становити від 15 % до 55 % маси харчового продукту;

6) рідкий екстракт цикорію - харчовий продукт, у якому вміст екстракту цикорію в перерахунку на сухі речовини повинен становити від 25 % до 55 % маси харчового продукту;

7) сухий екстракт кави - харчовий продукт, у якому вміст екстракту кави в перерахунку на сухі речовини повинен становити не менше 95 % маси харчового продукту;

8) сухий екстракт цикорію - харчовий продукт, у якому вміст екстракту цикорію в перерахунку на сухі речовини повинен становити не менше 95 % маси харчового продукту.

4. Сухий екстракт кави та пастоподібний екстракт кави повинні містити лише речовини, отримані в процесі екстрагування кави.

5. Сухий екстракт цикорію та пастоподібний екстракт цикорію не повинні містити більше 1 % речовин, отриманих не з цикорію.

6. На маркуванні назви харчових продуктів, визначених у підпунктах 3 та 4 пункту 3 цих Вимог, повинні доповнюватися словами "пастоподібний" чи "у пастоподібній формі".

7. На маркуванні назви харчових продуктів, визначених у підпунктах 5 та 6 пункту 3 цих Вимог, повинні доповнюватися словами "рідкий" чи "у рідкій формі".

8. На маркуванні назва харчового продукту, визначеного в підпункті 5 пункту 3 цих Вимог, може доповнюватися словом "концентрований", якщо вміст екстракту кави в перерахунку на сухі речовини перевищує 25 % маси харчового продукту.

9. На маркуванні назва харчового продукту, визначеного в підпункті 6 пункту 3 цих Вимог, може доповнюватися словом "концентрований", якщо вміст екстракту цикорію в перерахунку на сухі речовини перевищує 45 % маси харчового продукту.

10. На маркуванні харчових продуктів, визначених у підпунктах 1, 3, 5 та 7 пункту 3 цих Вимог, повинен міститися напис "декофеїнована"/"декофеїнований", якщо масова частка кофеїну в перерахунку на сухі речовини не перевищує 0,3 %.

Ця інформація повинна розміщуватися в одному полі видимості з назвою харчового продукту.

11. На маркуванні назви харчових продуктів, визначених у підпунктах 7 та 8 пункту 3 цих Вимог, можуть зазначатися без слова "сухий".

12. Рідкий екстракт кави може містити смажені або несмажені цукри, призначені для споживання людиною, у кількості, що не перевищує 12 % маси харчового продукту.

13. Рідкий екстракт цикорію може містити смажені або несмажені цукри, призначені для споживання людиною, у кількості, що не перевищує 35 % маси харчового продукту.

14. Якщо харчові продукти, визначені в підпунктах 5 та 6 пункту 3 цих Вимог, містять смажені або несмажені цукри, маркування таких харчових продуктів повинно містити слова "з..."/"консервований..."/"із додаванням..."/"обсмажений з...", після яких зазначають назву(и) використаного(их) виду(ів) цукру(ів).

Ця інформація повинна розміщуватися в одному полі видимості з назвою харчового продукту.

15. На маркуванні повинна міститися інформація (у відсотках маси готового харчового продукту) про мінімальний вміст екстракту кави в перерахунку на сухі речовини для харчових продуктів, визначених у підпунктах 3 та 5 пункту 3 цих Вимог, та мінімальний вміст екстракту цикорію в перерахунку на сухі речовини для харчових продуктів, визначених у підпунктах 4 та 6 пункту 3 цих Вимог.

 

Директор Департаменту державної
політики у сфері санітарних та
фітосанітарних заходів

Андрій ПИВОВАРОВ

 

 


Назад


ПРОДУКЦІЯ ТА ПОСЛУГИ

СУПРОВІД ПРОДУКТІВ

 СИСТЕМИ

ПОСИЛАННЯ

КЛІЄНТИ

ДОПОМОГА

Сторінка "ЛЕОНОРМ" на facebook

  БД «Електронний Реєстр Технічних регламентів України Нова БД "Нормативно-правові документи ветеринарної медицини"   http://www.germiona.com.ua/  
 

MyCounter - счётчик и статистика
 
хиты
121

хосты
0

всего
0

 

 

Copyright © 2004-2023, ЛЕОНОРМ.