МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИНАКАЗЗареєстровано в Міністерстві юстиції України 02 листопада 2022 р. за N 1356/38692 Про затвердження Вимог до екстрактів кави та екстрактів цикоріюВідповідно до абзацу сьомого частини першої статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пунктів 914 і 915 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однією сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року N 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року N 124, НАКАЗУЮ: 1. Затвердити Вимоги до екстрактів кави та екстрактів цикорію, що додаються. 2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. 3. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування. 4. Установити, що надання на ринку екстрактів кави та екстрактів цикорію, що введені або будуть уведені в обіг до 01 січня 2026 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності всім чи окремим положенням Вимог, затверджених цим наказом, до закінчення мінімального терміну їх придатності. 5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою. Міністр | Микола СОЛЬСЬКИЙ | ПОГОДЖЕНО: | | Т. в. о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів | Андрій ЛОРДКІПАНІДЗЕ | Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України | Юлія СВИРИДЕНКО | Міністр охорони здоров'я України | Віктор ЛЯШКО | Голова Державної регуляторної служби України | Олексій КУЧЕР |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 17 жовтня 2022 р. N 795 ВИМОГИ до екстрактів кави та екстрактів цикорію1. Ці Вимоги поширюються на показники та/або властивості екстрактів кави та екстрактів цикорію, визначених у пункті 3 цих Вимог, для забезпечення належної поінформованості споживачів через маркування та запобігання підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману. 2. Ці Вимоги застосовуються до екстрактів кави та екстрактів цикорію, призначених для споживання людиною, за винятком харчового продукту з назвою "caf
torrefacto soluble" ("кафе торрефакто солубле"). 3. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях: 1) екстракт кави, розчинний екстракт кави, розчинна кава або швидкорозчинна кава (далі - екстракт кави) - концентрований харчовий продукт, отриманий шляхом екстрагування з обсмажених кавових зерен із використанням лише води як екстрагента, без будь-якого процесу гідролізу, пов'язаного з додаванням кислоти чи основи. Екстракт кави повинен містити лише розчинні та ароматичні речовини з кавових зерен, виняток становлять нерозчинні речовини та нерозчинні олії, що містяться в кавових зернах та які технічно неможливо видалити; 2) екстракт цикорію, розчинний цикорій або швидкорозчинний цикорій (далі - екстракт цикорію) - концентрований харчовий продукт, отриманий шляхом екстрагування з очищеного, висушеного та обсмаженого коріння цикорію звичайного Cichorium Intybus L. з використанням лише води як екстрагента, без будь-якого процесу гідролізу, пов'язаного з додаванням кислоти чи основи; 3) пастоподібний екстракт кави - харчовий продукт, у якому вміст екстракту кави в перерахунку на сухі речовини повинен становити від 70 % до 85 % маси харчового продукту; 4) пастоподібний екстракт цикорію - харчовий продукт, у якому вміст екстракту цикорію в перерахунку на сухі речовини повинен становити від 70 % до 85 % маси харчового продукту; 5) рідкий екстракт кави - харчовий продукт, у якому вміст екстракту кави в перерахунку на сухі речовини повинен становити від 15 % до 55 % маси харчового продукту; 6) рідкий екстракт цикорію - харчовий продукт, у якому вміст екстракту цикорію в перерахунку на сухі речовини повинен становити від 25 % до 55 % маси харчового продукту; 7) сухий екстракт кави - харчовий продукт, у якому вміст екстракту кави в перерахунку на сухі речовини повинен становити не менше 95 % маси харчового продукту; 8) сухий екстракт цикорію - харчовий продукт, у якому вміст екстракту цикорію в перерахунку на сухі речовини повинен становити не менше 95 % маси харчового продукту. 4. Сухий екстракт кави та пастоподібний екстракт кави повинні містити лише речовини, отримані в процесі екстрагування кави. 5. Сухий екстракт цикорію та пастоподібний екстракт цикорію не повинні містити більше 1 % речовин, отриманих не з цикорію. 6. На маркуванні назви харчових продуктів, визначених у підпунктах 3 та 4 пункту 3 цих Вимог, повинні доповнюватися словами "пастоподібний" чи "у пастоподібній формі". 7. На маркуванні назви харчових продуктів, визначених у підпунктах 5 та 6 пункту 3 цих Вимог, повинні доповнюватися словами "рідкий" чи "у рідкій формі". 8. На маркуванні назва харчового продукту, визначеного в підпункті 5 пункту 3 цих Вимог, може доповнюватися словом "концентрований", якщо вміст екстракту кави в перерахунку на сухі речовини перевищує 25 % маси харчового продукту. 9. На маркуванні назва харчового продукту, визначеного в підпункті 6 пункту 3 цих Вимог, може доповнюватися словом "концентрований", якщо вміст екстракту цикорію в перерахунку на сухі речовини перевищує 45 % маси харчового продукту. 10. На маркуванні харчових продуктів, визначених у підпунктах 1, 3, 5 та 7 пункту 3 цих Вимог, повинен міститися напис "декофеїнована"/"декофеїнований", якщо масова частка кофеїну в перерахунку на сухі речовини не перевищує 0,3 %. Ця інформація повинна розміщуватися в одному полі видимості з назвою харчового продукту. 11. На маркуванні назви харчових продуктів, визначених у підпунктах 7 та 8 пункту 3 цих Вимог, можуть зазначатися без слова "сухий". 12. Рідкий екстракт кави може містити смажені або несмажені цукри, призначені для споживання людиною, у кількості, що не перевищує 12 % маси харчового продукту. 13. Рідкий екстракт цикорію може містити смажені або несмажені цукри, призначені для споживання людиною, у кількості, що не перевищує 35 % маси харчового продукту. 14. Якщо харчові продукти, визначені в підпунктах 5 та 6 пункту 3 цих Вимог, містять смажені або несмажені цукри, маркування таких харчових продуктів повинно містити слова "з..."/"консервований..."/"із додаванням..."/"обсмажений з...", після яких зазначають назву(и) використаного(их) виду(ів) цукру(ів). Ця інформація повинна розміщуватися в одному полі видимості з назвою харчового продукту. 15. На маркуванні повинна міститися інформація (у відсотках маси готового харчового продукту) про мінімальний вміст екстракту кави в перерахунку на сухі речовини для харчових продуктів, визначених у підпунктах 3 та 5 пункту 3 цих Вимог, та мінімальний вміст екстракту цикорію в перерахунку на сухі речовини для харчових продуктів, визначених у підпунктах 4 та 6 пункту 3 цих Вимог. Директор Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів | Андрій ПИВОВАРОВ |
|