МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИНАКАЗЗареєстровано в Міністерстві юстиції України 10 вересня 2020 р. за N 867/35150 Про затвердження Методики розрахунку вартості послуг з наукової оцінки (експертизи) кормових добавок та послуг референс-лабораторіїВідповідно до абзацу сьомого пункту 1 частини першої статті 6 та частини двадцятої статті 18 Закону України "Про безпечність та гігієну кормів", пункту 9 Положення про Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року N 459 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 11 вересня 2019 року N 838), НАКАЗУЮ: 1. Затвердити Методику розрахунку вартості послуг з наукової оцінки (експертизи) кормових добавок та послуг референс-лабораторії, що додається. 2. Директорату безпечності харчових продуктів забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. 3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. 4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України згідно з розподілом обов'язків. Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України | І. Петрашко | ПОГОДЖЕНО: | | Т. в. о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів | О. Шевченко | Т. в. о. Голови Державної регуляторної служби України | О. Мірошніченко |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 08 липня 2020 року N 1301 МЕТОДИКА розрахунку вартості послуг з наукової оцінки (експертизи) кормових добавок та послуг референс-лабораторіїI. Загальні положення1. Ця Методика визначає механізм розрахунку вартості послуг з наукової оцінки (експертизи) кормових добавок та послуг референс-лабораторії. 2. У цій Методиці терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про безпечність та гігієну кормів" (далі - Закон) та Національному положенні (стандарті) бухгалтерського обліку в державному секторі 135 "Витрати", затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 18 травня 2012 року N 568, зареєстрованому у Міністерстві юстиції України 06 червня 2012 року за N 903/21215. 3. Калькуляція вартості послуг з наукової оцінки (експертизи) кормових добавок та послуг референс-лабораторії розраховується відповідно до формул, визначених в пунктах 2 і 3 розділу II цієї Методики, та розміщується із зазначенням усіх множників і доданків формул, наведених в цих пунктах, на інформаційних стендах, а також на офіційних вебсайтах Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Національної установи України з ветеринарних препаратів та кормових добавок. 4. Наукова оцінка (експертиза) кормових добавок здійснюється Національною установою України з ветеринарних препаратів та кормових добавок відповідно до Закону та ураховують: перевірку достовірності інформації, що міститься в документах, які складають реєстраційне досьє; оцінку відповідності кормової добавки, що є об'єктом державної реєстрації; перевірку звіту, підготовленого референс-лабораторією; організацію інших необхідних досліджень (випробувань). 5. За результатами наукової оцінки (експертизи) Національною установою України з ветеринарних препаратів та кормових добавок готується експертний висновок з рекомендацією Держпродспоживслужби щодо державної реєстрації відповідної кормової добавки або відмови в такій реєстрації. 6. Послуги референс-лабораторій надаються акредитованими лабораторіями, уповноваженими Держпродспоживслужбою здійснювати всі необхідні дослідження (випробування) для визначення можливості використання методів аналізу показників якості та безпечності кормових добавок, вмісту кормових добавок у преміксах та кормових сумішах (далі - необхідні випробування) та ураховують: проведення необхідних досліджень (випробувань): дослідження з визначення можливості використання методів аналізу, зазначених заявником у реєстраційному досьє, для цілей державного контролю; тестування методів аналізу (у разі необхідності); валідації методів аналізу (у разі необхідності); підготовку та надання Національній установі України з ветеринарних препаратів та кормових добавок звіту відповідно до вимог Закону. 7. Розрахунок вартості послуг з наукової оцінки (експертизи) кормових добавок формується з оплати праці спеціалістів, які безпосередньо здійснюють наукову оцінку (експертизу) кормових добавок, витрат на сплату податків та інших платежів, які є обов'язковими згідно із законодавством, утримання (експлуатації) приміщень, інструментів, обладнання, необхідних для здійснення державної наукової оцінки (експертизи), канцелярських товарів та інших малоцінних швидкозношуваних предметів, службових відряджень. 8. Розрахунок вартості послуг з референс-лабораторії формується з оплати праці спеціалістів, які беруть участь у здійсненні всіх необхідних досліджень (випробувань), а також витрат на сплату податків та інших платежів, які є обов'язковими згідно із законодавством, утримання (експлуатації) приміщень, інструментів, обладнання, канцелярських товарів, спецодягу та інших малоцінних швидкозношуваних предметів, витратних матеріалів, що використовуються для надання послуг, а також повірки та/або калібрування обладнання, що застосовується для проведення випробувань. 9. Під час розрахунку вартості послуг з наукової оцінки (експертизи) кормових добавок та послуг референс-лабораторії враховується середня ринкова вартість предметів та матеріалів на момент розрахунку вартості. II. Визначення величини і групування витрат, що враховуються під час розрахунку вартості послуг1. Витрати, що включаються до вартості послуг, групуються відповідно до методологічних засад формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати та її розкриття у фінансовій звітності та враховують: прямі витрати на оплату праці; прямі матеріальні витрати; інші прямі витрати; постійні розподілені загальновиробничі витрати (далі - постійні витрати). Постійні витрати розподіляються між об'єктами витрат використанням певної бази розподілу видатків (заробітної плати, обсягу діяльності тощо). Сума постійних витрат не може перевищувати їх фактичну величину. 2. Вартість послуг з наукової оцінки (експертизи) кормових добавок визначається за формулами: В = Пзп + Пм + Піпв + Пв, де | В - вартість послуг з наукової оцінки (експертизи) кормових добавок; Пзп - прямі витрати на оплату праці; Пм - прямі матеріальні витрати; Піпв - інші прямі витрати; Пв - постійні витрати; |
Пзп = Взп х Ч, де | Взп - витрати на оплату праці працівників, які безпосередньо здійснюють наукову оцінку (експертизу) кормових добавок; Ч - час проведення наукової оцінки (експертизи) кормових добавок; |
Пм = Вк + Ввм, де | Вк - вартість канцелярських товарів; Ввм - вартість витратних матеріалів, необхідних на проведення наукової оцінки (експертизи) кормових добавок та інших малоцінних швидкозношуваних предметів; |
Піпв = Впод, Пв = КОМ + ТОП + Від + ЕОВ, де | КОМ - комунальні витрати та енергоносії ТОП - технологічне та технічне обслуговування приладів; Від - видатки на службові відрядження (у тому числі транспортні витрати); ЕОВ - експлуатаційно-ремонтні витрати з утримання приладів, обладнання, приміщень. |
3. Вартість послуг референс-лабораторії визначається за формулами: В = Пзп + Пм + Піпв + Пв, де | В - вартість послуг референс-лабораторії; Пзп - прямі витрати на оплату праці; Пм - прямі матеріальні витрати; Піпв - інші прямі витрати; Пв - постійні витрати; |
Пзп = Взп х Ч, де | Взп - витрати на оплату праці працівників, які беруть участь у здійсненні всіх необхідних досліджень (випробувань); Ч - час проведення наукової оцінки (експертизи) кормових добавок; |
Пм = Вк + Ввм, де | Вк - вартість канцелярських товарів; Ввм - вартість витратних матеріалів, необхідних для проведення досліджень (випробувань), спецодягу та інших малоцінних швидкозношуваних предметів; |
Піпв = Впод, Пв = КОМ + ТОП + Від + ЕОВ + АВ, де | КОМ - комунальні витрати та енергоносії; ТОП - технологічне та технічне обслуговування приладів (у тому числі послуги повірки (калібрування) обладнання); Від - видатки на службові відрядження (у тому числі транспортні витрати); ЕОВ - експлуатаційно-ремонтні витрати з утримання приладів, витрати); АВ - витрати, пов'язані з акредитацією лабораторії. |
III. Коригування розмірів плати1. У разі зміни розміру мінімальної заробітної плати, ставок орендної плати, ставок податків і зборів, цін / тарифів на комунальні послуги, енергоносії, матеріальні та паливно-енергетичні ресурси запроваджується коригування розмірів плати. 2. Коригуванню підлягають лише ті індивідуальні складові витрат, згідно з якими відбулися цінові зміни, що буде сприяти забезпеченню економічної обґрунтованості та прозорості запровадження механізму коригування розмірів плати. 3. Індекс зміни вартості індивідуальної складової витрат визначається за формулою: Із = Вен / Вс, де | Із - індекс зміни вартості індивідуальної складової витрат; Вен - нова вартість одиниці складової; Вс - вартість одиниці складової, врахована під час формування вартості послуг, які потребують коригування. |
4. Скоригована вартість складової визначається за формулою: Пс = П х Із, де | Пс - скоригована вартість складової; П - вартість будь-якої складової, що зазнає змін. |
5. Скоригована вартість послуг з наукової оцінки (експертизи) кормових добавок та послуг референс-лабораторії визначається додаванням вартості змінених і незмінених складових. Генеральний директор директорату безпечності харчових продуктів | М. Мороз |
|