МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ НАКАЗ Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 листопада 2017 р. за N 1434/31302 Про затвердження Вимог до видів цукрів, призначених для споживання людиною Із змінами і доповненнями, внесеними наказами Міністерства аграрної політики та продовольства України від 27 травня 2022 року N 313,
від 17 липня 2024 року N 2113 Відповідно до пункту 6 частини першої статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року N 124, НАКАЗУЮ: (преамбула у редакції наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.07.2024 р. N 2113) 1. Затвердити Вимоги до видів цукрів, призначених для споживання людиною, що додаються. 2. Департаменту продовольства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. 3. Цей наказ набирає чинності з 01 вересня 2022 року та вводиться в дію через 3 місяці після припинення або скасування воєнного стану. (пункт 3 у редакції наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 27.05.2022 р. N 313) 4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Ковальову О. В. Заступник Міністра з питань європейської інтеграції | О. Трофімцева | ПОГОДЖЕНО: | | Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів | В. Лапа | Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економічного розвитку і торгівлі України | С. І. Кубів | Заступник Міністра охорони здоров'я України | П. Ковтонюк | Голова Державної регуляторної служби України | К. М. Ляпіна |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 02 листопада 2017 року N 592 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 листопада 2017 р. за N 1434/31302 ВИМОГИ до видів цукрів, призначених для споживання людиною 1. Ці Вимоги застосовуються до видів цукрів, визначених пунктами 2 - 12 цих Вимог, і не застосовуються до продуктів, якщо вони набувають такі форми, як цукрова пудра, льодяниковий цукор, пресований цукор. 2. Напівбілий цукор - очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками: 1) поляризація | не менше ніж 99,5 °Z | 2) інвертний цукор | не більше ніж 0,1 % до кількості продукту | 3) вологість (втрати шляхом висушування) | не більше ніж 0,1 % до кількості продукту. |
3. Білий цукор (цукор) - очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками: 1) поляризація | не менше ніж 99,7 °Z | 2) інвертний цукор | не більше ніж 0,04 % до кількості продукту | 3) вологість (втрати шляхом висушування) | не більше ніж 0,06 % до кількості продукту | 4) тип кольоровості | не більше ніж дев'ять балів, визначених згідно з підпунктом 1 пункту 13 цих Вимог. |
4. Екстра білий цукор - продукт з характеристиками, зазначеними в підпунктах 1 - 3 пункту 3 цих Вимог, стосовно яких загальна кількість балів, визначених відповідно до положень пункту 13 цих Вимог, не перевищує восьми і не є більшою, ніж: чотири для типу кольоровості; шість для вмісту золи; три для кольоровості в розчині. 5. Цукровий розчин - водний розчин цукрози з такими характеристиками1: 1) сухі речовини | не менше ніж 62 % до кількості продукту | 2) інвертний цукор (співвідношення фруктози до декстрози 1,0 ± 0,2) | не більше ніж 3 % у перерахунку на суху речовину | 3) кондуктометрична зола | не більше ніж 0,1 % у перерахунку на суху речовину, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог | 4) кольоровість у розчині | не більше ніж 45 одиниць ICUMSA. |
6. Розчин інвертного цукру - водний розчин цукрози, частково інвертований гідролізом, у якому вміст інвертного цукру не переважає, з такими характеристиками1: 1) сухі речовини | не менше ніж 62 % до кількості продукту | 2) інвертний цукор зі співвідношенням фруктози до декстрози (1,0 ± 0,1) | більше ніж 3 %, але не більше ніж 50 % у перерахунку на суху речовину | 3) кондуктометрична зола | не більше ніж 0,4 % у перерахунку на суху речовину, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог. |
7. Сироп інвертного цукру - водний розчин (можливо кристалізований) цукрози, яку частково інвертовано гідролізом, у якому вміст інвертного цукру (показник фруктози/декстрози 1,0 ± 0,1) повинен бути більше ніж 50 % у перерахунку на суху речовину, але який за всіма іншими характеристиками повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 6 цих Вимог1. ____________ 1 Опис "білий" застосовується для: цукрового розчину, якщо колір у розчині не перевищує 25 одиниць Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA), визначених відповідно до методу, встановленого підпунктом 3 пункту 13 цих Вимог; інвертного цукрового розчину та інвертного цукрового сиропу, у якого: масова частка кондуктометричної золи не більше ніж 0,1 %; кольоровість у розчині не перевищує 25 одиниць ICUMSA, визначених відповідно до підпункту 3 пункту 13 цих Вимог. 8. Глюкозно-фруктозний сироп - очищений і концентрований водний розчин харчових сахаридів, отриманий з крохмалю та/або інуліну, з такими характеристиками2: 1) сухі речовини | не менше ніж 70 % до кількості продукту | 2) еквівалент декстрози | не менше ніж 20 % у перерахунку на суху речовину, виражений як D-глюкоза | 3) сульфатна зола | не більше ніж 1 % у перерахунку на суху речовину. |
9. Сушений сироп глюкози - частково висушений сироп глюкози з мінімум 93 % сухої речовини, який повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 2, 3 пункту 8 цих Вимог3. ____________ 2 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5 % у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: "глюкозно-фруктозний сироп" або "фруктозно-глюкозний сироп" з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози. 3 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5 % у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: "сушений глюкозно-фруктозний сироп" або "сушений фруктозно-глюкозний сироп" з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози. 10. Декстроза або моногідрат декстрози - очищена та кристалізована D-глюкоза, яка містить одну молекулу води в кристалі, з такими характеристиками: 1) декстроза (D-глюкоза) | не менше ніж 99,5 % у перерахунку на суху речовину | 2) сухі речовини | не менше ніж 90 % до кількості продукту | 3) сульфатна зола | не більше ніж 0,25 % у перерахунку на суху речовину. |
11. Декстроза або ангідридна декстроза - очищена та кристалізована D-глюкоза, яка не містить води в кристалі (з мінімум 98 % сухої речовини), яка за всіма іншими характеристиками повинна відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 10 цих Вимог. 12. Фруктоза - очищена кристалізована D-фруктоза з такими характеристиками: 1) фруктоза | не менше ніж 98 % | 2) глюкоза | не більше ніж 0,5 % | 3) вологість (втрати шляхом висушування) | не більше ніж 0,5 % до кількості продукту | 4) кондуктометрична зола | не більше ніж 0,1 %, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог. |
13. Одному балу відповідає: 1) для типу кольоровості - 0,5 одиниці (обчислюють за методом Брауншвейського інституту технологій сільського господарства та цукрової промисловості) та проводять відповідно до ДСТУ 4623:2023 "Цукор. Технічні умови"; (підпункт 1 пункту 13 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.07.2024 р. N 2113) 2) для вмісту золи - 0,0018 % (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA)) та проводять відповідно до ДСТУ 4623:2023 "Цукор. Технічні умови"; (підпункт 2 пункту 13 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.07.2024 р. N 2113) 3) для кольоровості у розчині - 7,5 одиниці (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA)) та проводять відповідно до ДСТУ 4623:2023 "Цукор. Технічні умови". (підпункт 3 пункту 13 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.07.2024 р. N 2113) 14. Маркування видів цукрів, призначених для споживання людиною, повинно відповідати таким вимогам: 1) терміни, визначені в пунктах 2 - 12 цих Вимог, є назвами харчових продуктів, використання яких можливо тільки за умови виконання відповідних положень цих Вимог. Ці назви можуть: використовуватися як складова частина в назвах інших продуктів за умови, що такі назви не вводять в оману споживача; бути доповнені уточнюючими термінами за умови, що такі терміни широко використовуються у державах - членах Європейського Союзу; 2) назва харчового продукту "білий цукор (цукор)" може використовуватися для харчового продукту "екстра білий цукор"; 3) на маркуванні фасованих харчових продуктів вагою менше 20 г кількість нетто не зазначається; 4) на маркуванні харчових продуктів, наведених у пунктах 5 - 7 цих Вимог, зазначається вміст сухої речовини та інвертного цукру; 5) маркування сиропу інвертного цукру, що містить кристали, повинно містити термін "кристалізований". (Вимоги доповнено пунктом 14 згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.07.2024 р. N 2113) Директор Департаменту продовольства | М. Мороз |
|