Головна сторінка бізнес-порталу "Леонорм"

 

ТОВ «НІЦ «ЛЕОНОРМ» є Офіційним партнером ДП «УкрНДНЦ» та уповноваженим на реалізацію Офіційних текстів НД в електронному вигляді. Строк надання послуги: протягом 1-2 робочих днів після надходження грошових коштів..

КОНТАКТИ НОВИНИ РЕЄСТРАЦІЯ МАГАЗИН НОРМАТИВНІ АКТИ ПОШУК (RUS)

 

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ

02.11.2017

м. Київ

N 592

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
27 листопада 2017 р. за N 1434/31302

Про затвердження Вимог до видів цукрів, призначених для споживання людиною

Із змінами і доповненнями, внесеними
 наказами Міністерства аграрної політики та продовольства України
 від 27 травня 2022 року N 313,
від 17 липня 2024 року N 2113

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року N 124,

НАКАЗУЮ:

(преамбула у редакції наказу Міністерства аграрної
 політики та продовольства України від 17.07.2024 р. N 2113)

1. Затвердити Вимоги до видів цукрів, призначених для споживання людиною, що додаються.

2. Департаменту продовольства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Цей наказ набирає чинності з 01 вересня 2022 року та вводиться в дію через 3 місяці після припинення або скасування воєнного стану.

(пункт 3 у редакції наказу Міністерства аграрної
 політики та продовольства України від 27.05.2022 р. N 313)

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Ковальову О. В.

 

Заступник Міністра
з питань європейської інтеграції

О. Трофімцева

ПОГОДЖЕНО:

 

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових
продуктів та захисту споживачів

В. Лапа

Перший віце-прем'єр-міністр
України - Міністр економічного
розвитку і торгівлі України

С. І. Кубів

Заступник Міністра
охорони здоров'я України

П. Ковтонюк

Голова Державної
регуляторної служби України

К. М. Ляпіна

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України
02 листопада 2017 року N 592

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
27 листопада 2017 р. за N 1434/31302

ВИМОГИ
до видів цукрів, призначених для споживання людиною

1. Ці Вимоги застосовуються до видів цукрів, визначених пунктами 2 - 12 цих Вимог, і не застосовуються до продуктів, якщо вони набувають такі форми, як цукрова пудра, льодяниковий цукор, пресований цукор.

2. Напівбілий цукор - очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:

1) поляризація

не менше ніж 99,5 °Z

2) інвертний цукор

не більше ніж 0,1 % до кількості продукту

3) вологість (втрати шляхом висушування)

не більше ніж 0,1 % до кількості продукту.

3. Білий цукор (цукор) - очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:

1) поляризація

не менше ніж 99,7 °Z

2) інвертний цукор

не більше ніж 0,04 % до кількості продукту

3) вологість (втрати шляхом висушування)

не більше ніж 0,06 % до кількості продукту

4) тип кольоровості

не більше ніж дев'ять балів, визначених згідно з підпунктом 1 пункту 13 цих Вимог.

4. Екстра білий цукор - продукт з характеристиками, зазначеними в підпунктах 1 - 3 пункту 3 цих Вимог, стосовно яких загальна кількість балів, визначених відповідно до положень пункту 13 цих Вимог, не перевищує восьми і не є більшою, ніж:

чотири для типу кольоровості;

шість для вмісту золи;

три для кольоровості в розчині.

5. Цукровий розчин - водний розчин цукрози з такими характеристиками1:

1) сухі речовини

не менше ніж 62 % до кількості продукту

2) інвертний цукор
(співвідношення фруктози до декстрози 1,0 ± 0,2)

не більше ніж 3 % у перерахунку на суху речовину

3) кондуктометрична зола

не більше ніж 0,1 % у перерахунку на суху речовину, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог

4) кольоровість у розчині

не більше ніж 45 одиниць ICUMSA.

6. Розчин інвертного цукру - водний розчин цукрози, частково інвертований гідролізом, у якому вміст інвертного цукру не переважає, з такими характеристиками1:

1) сухі речовини

не менше ніж 62 % до кількості продукту

2) інвертний цукор зі співвідношенням фруктози до декстрози (1,0 ± 0,1)

більше ніж 3 %, але не більше ніж 50 % у перерахунку на суху речовину

3) кондуктометрична зола

не більше ніж 0,4 % у перерахунку на суху речовину, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог.

7. Сироп інвертного цукру - водний розчин (можливо кристалізований) цукрози, яку частково інвертовано гідролізом, у якому вміст інвертного цукру (показник фруктози/декстрози 1,0 ± 0,1) повинен бути більше ніж 50 % у перерахунку на суху речовину, але який за всіма іншими характеристиками повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 6 цих Вимог1.

____________
1 Опис "білий" застосовується для:

цукрового розчину, якщо колір у розчині не перевищує 25 одиниць Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA), визначених відповідно до методу, встановленого підпунктом 3 пункту 13 цих Вимог;

інвертного цукрового розчину та інвертного цукрового сиропу, у якого:

масова частка кондуктометричної золи не більше ніж 0,1 %;

кольоровість у розчині не перевищує 25 одиниць ICUMSA, визначених відповідно до підпункту 3 пункту 13 цих Вимог.

8. Глюкозно-фруктозний сироп - очищений і концентрований водний розчин харчових сахаридів, отриманий з крохмалю та/або інуліну, з такими характеристиками2:

1) сухі речовини

не менше ніж 70 % до кількості продукту

2) еквівалент декстрози

не менше ніж 20 % у перерахунку на суху речовину, виражений як D-глюкоза

3) сульфатна зола

не більше ніж 1 % у перерахунку на суху речовину.

9. Сушений сироп глюкози - частково висушений сироп глюкози з мінімум 93 % сухої речовини, який повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 2, 3 пункту 8 цих Вимог3.

____________
2 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5 % у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: "глюкозно-фруктозний сироп" або "фруктозно-глюкозний сироп" з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози.

3 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5 % у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: "сушений глюкозно-фруктозний сироп" або "сушений фруктозно-глюкозний сироп" з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози.

10. Декстроза або моногідрат декстрози - очищена та кристалізована D-глюкоза, яка містить одну молекулу води в кристалі, з такими характеристиками:

1) декстроза (D-глюкоза)

не менше ніж 99,5 % у перерахунку на суху речовину

2) сухі речовини

не менше ніж 90 % до кількості продукту

3) сульфатна зола

не більше ніж 0,25 % у перерахунку на суху речовину.

11. Декстроза або ангідридна декстроза - очищена та кристалізована D-глюкоза, яка не містить води в кристалі (з мінімум 98 % сухої речовини), яка за всіма іншими характеристиками повинна відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 10 цих Вимог.

12. Фруктоза - очищена кристалізована D-фруктоза з такими характеристиками:

1) фруктоза

не менше ніж 98 %

2) глюкоза

не більше ніж 0,5 %

3) вологість (втрати шляхом висушування)

не більше ніж 0,5 % до кількості продукту

4) кондуктометрична зола

не більше ніж 0,1 %, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог.

13. Одному балу відповідає:

1) для типу кольоровості - 0,5 одиниці (обчислюють за методом Брауншвейського інституту технологій сільського господарства та цукрової промисловості) та проводять відповідно до ДСТУ 4623:2023 "Цукор. Технічні умови";

(підпункт 1 пункту 13 із змінами, внесеними згідно з наказом
 Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.07.2024 р. N 2113)

2) для вмісту золи - 0,0018 % (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA)) та проводять відповідно до ДСТУ 4623:2023 "Цукор. Технічні умови";

(підпункт 2 пункту 13 із змінами, внесеними згідно з наказом
 Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.07.2024 р. N 2113)

3) для кольоровості у розчині - 7,5 одиниці (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA)) та проводять відповідно до ДСТУ 4623:2023 "Цукор. Технічні умови".

(підпункт 3 пункту 13 із змінами, внесеними згідно з наказом
 Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.07.2024 р. N 2113)

14. Маркування видів цукрів, призначених для споживання людиною, повинно відповідати таким вимогам:

1) терміни, визначені в пунктах 2 - 12 цих Вимог, є назвами харчових продуктів, використання яких можливо тільки за умови виконання відповідних положень цих Вимог.

Ці назви можуть:

використовуватися як складова частина в назвах інших продуктів за умови, що такі назви не вводять в оману споживача;

бути доповнені уточнюючими термінами за умови, що такі терміни широко використовуються у державах - членах Європейського Союзу;

2) назва харчового продукту "білий цукор (цукор)" може використовуватися для харчового продукту "екстра білий цукор";

3) на маркуванні фасованих харчових продуктів вагою менше 20 г кількість нетто не зазначається;

4) на маркуванні харчових продуктів, наведених у пунктах 5 - 7 цих Вимог, зазначається вміст сухої речовини та інвертного цукру;

5) маркування сиропу інвертного цукру, що містить кристали, повинно містити термін "кристалізований".

(Вимоги доповнено пунктом 14 згідно з наказом Міністерства
 аграрної політики та продовольства України від 17.07.2024 р. N 2113)

 

Директор Департаменту продовольства

М. Мороз

 

 


Назад


ПРОДУКЦІЯ ТА ПОСЛУГИ

СУПРОВІД ПРОДУКТІВ

 СИСТЕМИ

ПОСИЛАННЯ

КЛІЄНТИ

ПАРТНЕРИ

Сторінка "ЛЕОНОРМ" на facebook

    БД «Електронний Реєстр Технічних регламентів України  Актуалізація Ваших НД   http://www.germiona.com.ua/  
 

 

Copyright © 2004-2025, ЛЕОНОРМ.